Девет интересни факти за вратите

Девет интересни факти за вратите

Девет интересни факти за вратите

Въпреки, че ги използваме всеки ден, повечето хора не се замислят много за вратите, докато не трябва да купят такива. Макар, че е важно да знаете как да изберете правилната, също е забавно да научите нови неща. В това отношение ето няколко интересни факта, за да впечатлите приятелите си.

Факти за врати:

  • Според National Geographic, като се изследват дървесните пръстени на дървото на вратата, най-старата врата на Европа се изчислява на възраст от 1 100 години. Разкрита е от археолози, които разкопават обект в Цюрих, Швейцария.
  • Най-голямата врата в света се намира в сградата за сглобяване на превозни средства на НАСА, в космическия център Кенеди, във Флорида. Всъщност има четири – всяка, от които много голяма. Така се позволява на космическите совалки да влязат или да излязат от сградата. Вратите са високи 456 фута и отнемат 45 минути за отваряне или затваряне.
  • Макар и не толкова големи, грандиозните входни врати на много катедрали са доста тежки и се изисква няколко човека да ги отварят, така че имат много по-малка врата, която се нарича вградена, която позволява на хората лесно да влизат и излизат.
  • Червената врата на църквата представлява Пасха и е символ на светилището и безопасността. Във Филаделфия има особено голяма концентрация на червени такива врати, поради множеството еврейски църкви.

darvena vrata s tsvetya

Роля на цвета

  • Ирландските врати са толкова цветни благодарение на акт на бунт. Когато на местните им било заповядано да боядисат вратите си в черно, когато кралица Виктория починала, те ги изрисували в разнообразие от живи цветове.
  • В днешни дни шегата е, че цветните врати на Ирландия са боядисани, така че пияните членове на семейството да могат да се върнат в правилния дом, след като кръчмата е затворила.
  • Изглежда древните римляни са имали богове и богини за всичко, а вратите не са изключение. Янус е богът на началото, края и прехода, който логически се разпростира и върху това, че е Бог на вратите, портите и проходите.
  • За вратите се смята, че представляват много неща в сънищата, но най-честата им интерпретация е, че символизират промяната. Някои смятат, че естетическият външен вид на вратата показва как се чувствате в този преход.
  • Във Фън Шуй Вашата входна врата се нарича “устата на Чи”, която абсорбира универсалната енергия. Прилагането им включва цвета, посоката, в която е обърната, и привеждането ѝ в съответствие с другите врати. По този начин можете да привлечете най-добрата енергия, за вас и вашето семейство.

Сподели