Девет интересни факти за вратите
Дървена входна врата на къща

Девет интересни факти за вратите

🕑 2 минути за четене Обновена на: 16 декември, 2022 в 16:27 часа

Въпреки, че ги използваме всеки ден, повечето хора не се замислят много за вратите, докато не трябва да купят такива. Макар, че е важно да знаете как да изберете правилната, също е забавно да научите нови неща. В това отношение ето няколко интересни факта, за да впечатлите приятелите си.

Факти за врати:

  • Според National Geographic, като се изследват дървесните пръстени на дървото на вратата, най-старата врата на Европа се изчислява на възраст от 1 100 години. Разкрита е от археолози, които разкопават обект в Цюрих, Швейцария.
  • Най-голямата врата в света се намира в сградата за сглобяване на превозни средства на НАСА, в космическия център Кенеди, във Флорида. Всъщност има четири – всяка, от които много голяма. Така се позволява на космическите совалки да влязат или да излязат от сградата. Вратите са високи 456 фута и отнемат 45 минути за отваряне или затваряне.
  • Макар и не толкова големи, грандиозните входни врати на много катедрали са доста тежки и се изисква няколко човека да ги отварят, така че имат много по-малка врата, която се нарича вградена, която позволява на хората лесно да влизат и излизат.
  • Червената врата на църквата представлява Пасха и е символ на светилището и безопасността. Във Филаделфия има особено голяма концентрация на червени такива врати, поради множеството еврейски църкви.

darvena vrata s tsvetya

Роля на цвета

  • Ирландските врати са толкова цветни благодарение на акт на бунт. Когато на местните им било заповядано да боядисат вратите си в черно, когато кралица Виктория починала, те ги изрисували в разнообразие от живи цветове.
  • В днешни дни шегата е, че цветните врати на Ирландия са боядисани, така че пияните членове на семейството да могат да се върнат в правилния дом, след като кръчмата е затворила.
  • Изглежда древните римляни са имали богове и богини за всичко, а вратите не са изключение. Янус е богът на началото, края и прехода, който логически се разпростира и върху това, че е Бог на вратите, портите и проходите.
  • За вратите се смята, че представляват много неща в сънищата, но най-честата им интерпретация е, че символизират промяната. Някои смятат, че естетическият външен вид на вратата показва как се чувствате в този преход.
  • Във Фън Шуй Вашата входна врата се нарича “устата на Чи”, която абсорбира универсалната енергия. Прилагането им включва цвета, посоката, в която е обърната, и привеждането ѝ в съответствие с другите врати. По този начин можете да привлечете най-добрата енергия, за вас и вашето семейство.

Сподели