Идеалният материал за интериорни врати
Дървен материал за интериорни врати

Идеалният материал за интериорни врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 16 декември, 2022 в 15:42 часа

„Първото правило за устойчивост е да се приведете в съответствие с природните сили или поне да не се опитвате да им се противопоставяте“ Пол Хоукен.

Има един израз „не можеш да направиш добра коприна от козено руно“ и същият принцип се прилага при избора на подходящ материал за изработката на интериорни врати и дограма, които ще изглеждат красиво и безупречно. Дървесината се използва постоянно в изработването на врати от хиляди години. От примитивни врати и окачени дъски до класически панелни врати, въпреки непрекъснатите иновации в архитектурните материали и дизайн, дървеният материал продължава да се използва масово. В тази статия ви представяме темата за избора на дървен материал и неговото използване за изработването на вътрешни врати и защо дървеният материал е идеалният за интериорни врати.

Възприемане на красотата на природата

Връщането към природата като вдъхновяващ източник на материали за интериорен дизайн е изтъркана вече тема. Дървесината може да предложи много в повърхностния дизайн, както и в структурната форма на вратите от дървен материал. През 1778 г. архитектът Робърт Адам пише за движението на формата в дизайна: „За издигането и падането, напредването и оттеглянето, с изпъкналостта и вдлъбнатината и други форми на големите части имат същия ефект в архитектурата, както хълмът и долината, преден план и разстояние, повдигане и потъване имат в пейзаж“.

Какво прави дървото перфектният материал?

Дървото, заменено от по-ранния камък, се използва толкова дълго, колкото всеки може да си спомни за направата на вратите. Той има множество характеристики, които го правят идеален за строителство и изработка.

interior door 2

Гъвкавост

Дървесината е гъвкава. Променливият климат изисква строителни материали, които издържат на различни температури. Дървесината има способността да „диша“ в отговор на промените в температурата и влажността, като се приспособява естествено и се движи със заобикалящата го среда. Това намалява напрежението между компонентите, ограничавайки вероятността от напукване, счупвания, попадане на вода и конденз.

Естетика

Красотата на дървото е несравнима. Когато са омаслени, оцветени или лакирани, естественото зърно, текстурата и богатите тонове придават на вратите характер и визуална привлекателност, с която никой материал, създаден от човека, не може да съвпадне.

Здравина

Дървеният материал има висока съотношение на якост и тегло. Това означава, че вратите от твърда дървесина са достатъчно тежки, за да се чувстват съществени и да изпълняват функцията си като сигурни прегради. В същото време те са достатъчно тежки, за да висят без конструктивна опора и да бъдат подвижни на ръка, без ненужни усилия.

Трайност

Дървесината е устойчив строителен материал. Той е естествено структурно стабилен, издръжлив в своя завършек, лесен за ремонтиране и химически стабилен. Така че, това го прави перфектен материал за изработка на врати. Дълголетието на дървената врата варира от един вид до друг, факторите на околната среда където е поставена също. Като факт, например, най-старата врата във Великобритания, в мазето на катедралата Уестминстър, е на възраст над 1000 години.

interiorna vrata tendencii

Огнеустойчивост

Дървесината има отлични качества на огнеустойчивост. Въпреки че дървото е запалимо, то гори бавно. Нито една врата не е изцяло пожароустойчива, но висококачествената врата от масивен дървен материал, ще осигури достатъчна защита, за да забави разпространението на пламъците достатъчно дълго, за да бъдат приложени други мерки за безопасност.

Избор на дървен материал от дървесина за интериорни врати

Не всички дървени материали споделят свойствата, необходими за вътрешно обзавеждане. Висококачествените интериорни врати изискват висококачествени материали. Твърдата дървесина е дървен материал, който произлиза от широколистни широколистни дървета, които растат по-бавно от техните иглолистни братовчеди. Както подсказва името, твърдата дървесина е по-гъста и здрава от меката. Има изключения, Балса, например, е технически твърда дървесина, тъй като се добива от широколистно дърво. Качеството на дървесината също варира в зависимост от скоростта, с която се отглежда. Дървесината от различни климатични географии, култивирани по различни методи, ще варира значително по своята плътност, зърно и обща годност за врати и архитектурна дограма. По-хладният климат дава по-бавен растеж, а по-бавният растеж води до по-твърди гори, подходящи за най-добрите врати и архитектурни детайли.

Сподели