Смяна на входната врата – 5 признака
Стара дървена входна врата

Смяна на входната врата – 5 признака

🕑 2 минути за четене Обновена на: 21 декември, 2022 в 13:42 часа

Повечето от нас вече знаят, че трябва да сменим старите прозорци с енергийно ефективни, но в същото време не мислим за вратите си. Ако вашият дом има фоайе или стълбище, водещо директно към входната врата, отоплението и охлаждането се губят повече отколкото при средностатистическия такъв без.

Ето 5 начина, по които можете да проверите дали е време да замените старата си врата.

Усещате ли трудност при отваряне и затваряне на вратата?

Ако е трудна за отваряне и затваряне, вече е време да я замените. Когато усетите, че блиндираната входна врата се залепва през зимата, но е лесна за отваряне и затваряне през лятото, това е сигурен знак за топлина, която се втурва да излезе през нея. Ако пантите потъват, това е друг проблем. Виждане на светлина отвътре или отвън, без да е отворена вратата, е много лош признак.

Има ли наранявания или ръжда по нея?

Ръждата по вратата показва, че структурната ѝ цялост може да е нарушена. Дори да изключим енергийната ефективност, не бихте се доверили на нещо подобно, за да предпазите дома и любимите си хора.

vhodna vrata sas stalbi

Има ли вашата блиндирана входна врата влага между стъклата?

При наличието на такава влага, неотложността да се замени вратата става по-спешна. Особено, ако входа е засенчен или не получава много пряка слънчева светлина. Последното нещо, което всеки собственик на жилище иска да чуе, е да се занимава с отстраняване на мухъл.

Вашата врата е изкривена?

Много от старите врати от масивна дървесина са се разширявали зимите и съответно са се свивали през летата. Така са се образуват пукнатини или се изкривяват.

Поставяте ли кърпа под вратата, за да задържите топлината в дома си?

Има по-добър начин да помогнете за запазването на топлината във вашия дом. Не е нужно да сменяте цялата врата. Може да смените стария си праг с такъв, който е на необходимото ниво. Смяната му ще ви спести пари и ще добави към дома ви комфорт,  а и ще спестите доста кърпи.

Сподели